szerda, május 12, 2021

Keresés

Új szolgáltatás csomag a határ menti kisvállalkozások részére

806_2.jpgA magyarországi Információs Társadalomért Alapítvány és a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért társulás szeptember 19-én Komlóskán, szeptember 26-án pedig Révkomáromban mutatja be közös, az EU által támogatott pályázatának eredményeit.

 

Az Európai Regionális fejlesztési Alap támogatásával, a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2012. október 1-jén kezdődött és 2013. szeptember 30-án fejeződik be az Információs Társadalomért Alapítvány (HU) és a Szövetség a Közös Célokért (SK) „Közösen közös nyelven – Spoločne spoločnou rečou" című közös pályázatának megvalósítása.
A program célja a határ menti kis- és középvállalkozások támogatása ingyenes szolgáltatás csomaggal és információ-rendszerrel, amely segítségükre lehet vállalkozásuk fejlesztésében.
A programot megvalósító vezető partner a komlóskai székhelyen bejegyzett Információs Társadalomért Alapítvány, amely 1998-ban jött létre, elnöke dr. Kiss Ferenc. Legfőbb tevékenységei közé tartozik a tudományos kutatás; nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés; kulturális tevékenység; hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése; a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése és a kapcsolódó szolgáltatások.
A szlovákiai partner a Szövetség a Közös Célokért társulás, amely 2001-ben alakult, információs irodahálózatot működtető társulás, fő céljai között szerepel a szlovák-magyar határ fölötti kapcsolatok ápolása és fejlesztése. A SZAKC a régióban különböző szervezetek és intézmények közti hatékony partnerkapcsolatok kialakítására törekszik, a szervezet által megvalósított pályázatok eredményei a www.info-net.sk oldalon tekinthetőek meg.
A projekt keretén belül kialakításra került egy kétnyelvű, elektronikus, videó alapú oktatási felületet (eLearning) is tartalmazó weboldal. A rendszerben található közérthető tananyagokban áttekinthetőek az országokra jellemző törvényi és gazdasági háttérismeretek is. Így jól hasznosítható, gyakorlatias segítséget nyújtanak a határ szlovákiai vagy magyarországi oldalán tevékenykedő, illetve tevékenységüket a határ másik oldalán elindítani szándékozó kis- és középvállalkozásoknak. A témák között találhatóak többek között vállalkozási és pénzügyi ismeretek, közbeszerzési és pályázatírási tudnivalók, valamint adózással kapcsolatos tananyagok is.
A projekt másik szerves része a partnerkereső adatbázis, amelynek segítségével a vállalkozások megoszthatják projektötleteiket másokkal, és a projekt megvalósításához ideális partnert találhatnak a régióban. A cél a határ menti mikró, kis- és középvállalkozások gazdasági és szociális együttműködésének segítése.
Mivel a dél-szlovákiai régió, valamint az észak-magyarországi terület legnagyobb része hátrányos helyzetű térség, a projekt megvalósítói abból indultak ki, hogy térségben tevékenykedő szervezetek a mostani gazdasági helyzetben még nehezebben költenek képzésre, holott elemi érdekük lenne a versenyben maradás. A másik probléma a nyelvi nehézségek leküzdése, illetve a határ két oldalán eltérő törvényi szabályozás megléte. Ezen ismeretek nélkül a határ menti szervezetek együttműködése nagyon sok nehézségekbe ütközik.
A közös projektek megvalósítása kapcsán a program eredményeiként új megbízások, új szolgáltatások, új munkahelyek jöhetnek létre, mely nemcsak a mindenkori megélhetést biztosítja, de növeli a lakosság életszínvonalát is. A fejlesztések a települések, térségek fejlődéséhez is vezetnek. Összességében a projekt egyértelműen a határ menti partnerek hosszú távú együttműködését segíti, a térség forrásvonzó képességét, gazdasági versenyképességét növeli.
Projekt címe: Közösen közös nyelven / Spolu spoločnou rečou
Projekt azonosítója: HUSK/1101/1.5.1/0245
További információk a projektről: http://infota.org/projektek/husk
A program megvalósítására 148,000.- EUR vissza nem térítendő támogatást nyertek.
A programban résztvevő szervezetek 2013. szeptember 19-én Komlóskán (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) mutatják be először a program eredményeit, majd 2013. szeptember 26-án 9.00 órától Komáromban, a Csemadok szákházban sorra kerülő konferenciára várják az érdeklődő kis- és közepes vállalkozókat a szlovákiai és a magyarországi régióból is.
A meghívó letölthető itt: Komlóska, Komárom.
A program honlapja: http://www.husk-cbc.eu

Gazdaság.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia