vasárnap, december 08, 2019

Keresés

Jövő héttől kezdik kárpótolni a sertéstenyésztőket

2986Az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása végett levágott házi sertésekért jövő héttől kezdik kárpótolni a gazdákat. Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ezzel összefüggésben egy felhívást fog közzétenni. Matečná elmondása szerint a 40 kilogrammnál könnyebb, elválasztott malacokért fizetendő kárpótlás összege 3 euró/kg lesz. A 40 kilogrammnál nehezebb sertésekért az állam 1,4 euró/kg kárpótlást fog fizetni.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy míg Csehországban a vaddisznók fertőződtek meg a vírussal, addig nálunk a háztáji tenyészeteket sújtja az afrikai sertéspestis. Szlovákiában eddig négy esetet diagnosztizáltak négy délkeleti községben: Őrösön Nagykövesden, Szomotoron és Radon. Az agrártárca közleménye szerint a sertéseket az érintett községekben az előírásoknak megfelelően likvidálták vagy fogják likvidálni.

Az állatokból vett mintákat a zólyomi referencialaboratóriumban vizsgálják ki. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen. Gabriel Csicsai (Most-Híd), a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön kijelentette: most nincs idő arra, hogy háborút folytassanak azok ellen a gazdák ellen, akik illegálisan tartottak disznót. Úgy véli, a legfontosabb, hogy megállítsák a betegség továbbterjedését, felszámolják a gócpontokat és minden tenyésztőt kárpótoljanak.

Hozzátette: az állatorvosok szerint a terjedés megállításának egyedüli módja a fertőzés veszélyének kitett állatok koncentrációjának csökkentése, illetve az azonnali eutanázia, függetlenül attól, hogy az állat mutat-e tüneteket, vagy sem. Az államtitkár a jelenlegi helyzetet súlyosnak tartja. Úgy véli, a védelmi övezetet valószínűleg ki kell majd terjeszteni az egész járásra.

Csicsai figyelmeztetett: ha most elkezdik bírságolni azokat gazdákat, akik nem jelentették be a tenyészetüket, azzal csak azt érik el, hogy a tenyésztők maguk kezdik el levágni a sertéseket, hogy elkerüljék a büntetést.

„Így a hűtőszekrényekbe kerülhet a fertőzött hús, amelyben a vírus akár hét-nyolc hónapon keresztül is elélhet. Az eltett hús aztán néhány hónap múlva, akár karácsonyi ajándékként 100 kilométerrel távolabb bukkanhat fel, nekünk pedig újabb problémákkal kell majd szembenéznünk"– mutatott rá Csicsai, hozzátéve: foglalkozni kell a kötelességmulasztással, de szankciókat csak a betegség továbbterjedésének megállítása után szabad kivetni.

„Ne feledjük, hogy olyan régióról van szó, ahol nem egyszerű a megélhetés. Meggyőződésem, hogy minden tenyésztőt kárpótolni kell"– ismételte meg az államtitkár.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia