csütörtök, május 28, 2020

Keresés

Cirkuláris iskolák

2980-1A körforgásos gazdaság projekt célja, hogy a rendszerváltozást ne csak elméleti formában mutassák be a diákok számára, hanem a cirkuláris gazdaság elveit a lehető legnagyobb mértékben vezessék be az iskolák, a tanulók és az oktatók mindennapi életébe. Jelentős és látható lépés a vegyes hulladék csökkentése szelektálás és komposztálás bevezetésével az iskolákban.

A projekt gyakorlati oldala az osztályozott hulladékgyűjtés és komposztálás bevezetése az iskolákban. Az intézetek igényeik és lehetőségeik függvényében a szemét szelektálásához szükséges elkülönített hellyel és komposztáló technológiával fognak rendelkezni.

Minden iskola számára szelektív hulladékgyűjtő tartályokat és egy elektronikus komposztálót biztosítottunk. Ezen berendezések használatával a diákok megértik és megismerik, mi a biológiailag lebomló hulladék és mennyit használunk belőle, miért jobb a hulladék komposztálása, mint hulladéklerakó vagy égetés, hogyan működik a komposztálás, hogy a komposztálás nem tudomány, bármelyikünk képes rá.

Nagyon sokan ismerik azt a közismert szlogent, hogy nem minden hulladék szemét, és ez valóban így is van, hiszen rengeteg hulladékfajta újrahasznosítható valamilyen módon. A szerves hulladékkal is pontosan ugyanez a helyzet, hiszen ezekből lehet az értékes komposztot elkészíteni komposztálás révén.

A komposztálás olyan eljárás, amikor a háztartásban keletkező szerves hulladékokból különböző lebomlási folyamat során olyan szerves anyag keletkezik, amelyeket a talajba visszajuttathatunk. Ez az anyag pozitívan befolyásolja a talaj termőképességét, megfelelő tápanyag utánpótlást nyújt a növények számára. Illetve egy másik fontos célja, hogy a háztartásokban keletkező hulladékmennyiség lényegesen csökkenthető, így egyben a lerakott hulladék mennyiségének csökkentését is jelenti.

Az elektronikus komposztálók hatékony mikroorganizmusokat használnak fel, amelyek a magas 70 ° C feletti hőmérséklet, a sótartalom és a környezet savanyúsága miatt gyorsan szaporodnak és a biológiai hulladékokat 24 órán belül feloszlatják. A magas hőmérséklet miatt az elektromos komposztok hatékonyan lebontják az összes veszélyes kórokozót. Ily módon egy ilyen eszköz képes a biológiailag lebontható hulladékok minden összetevőjének komposztálására, beleértve az állati maradékokat is.
Elsősorban gasztrohulladék és élelmiszer-termelési maradékok feldolgozására használják. A komposztáló folyamatosan csatlakozik az elektromos áramhoz, és a komposztálási folyamatokat automatikusan szabályozzák.

A Rába - Duna - Vág Európai Területi Társulás, valamit a szlovákiai parterei - Komáromi Regionális Fejlesztési Ügynökség és Környezetgazdálkodási Intézet - közösen valósítják meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a „Körforgásos gazdaság" (kód: SKHU/1601/4.1/290) című projektet.

A projektről részletes információ a http://circularschools.eu/hu/ oldalon érhető el.
A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el).

2980-2

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia