csütörtök, május 28, 2020

Keresés

A világ hulladék nélkül

2980-1Elképzelte már, milyen lenne a világ hulladék nélkül? Tudta, hogy becslések szerint a termékgyártás során felhasznált anyagok csupán 1 százaléka marad használatban hat hónappal az értékesítés után?


A körforgásos gazdaság egy olyan rendszer, amelyben nincsenek hulladékok, és amelyben a ma termékei egyben a jövő alapanyagai. A körforgásos gazdaság több mint újrahasznosítás. Gazdasági modell, amely újradefiniálja a terméktervezés, gyártás, fogyasztás folyamatát. A körforgásos gazdaságban nincs hulladék: a ma termékei a holnap alapanyagai.


A Körforgásos gazdaság projekt keretén belül a szlovákiai és a magyarországi diákok tanítási órákon ismerkedtek meg a körforgásos gazdaság alapelveivel. Az oktatási tevékenységek, előadások, szemináriumok keretében az előadók az elméleti alapelvek bemutatása mellett igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogyan működnek a gyakorlati megoldások a mindennapi élet során. Az oktatási anyagok részét érdekes prezentációk és egy módszertani kézikönyv képezte.
Az órák nemcsak a tanárok előadásaiból álltak, hanem teret kaptak a közös beszélgetések, viták. A tanulók véleményt formáltak az adott témával kapcsolatban, megoldásokat kerestek a jelenlegi helyzetre, vitáztak jövőbeli viselkedésük megváltoztatásáról. Olyan megoldásokat terveztek, amelyek az iskolában, otthon és életük más területein rövid és hosszú távon is megvalósíthatók.


Minden osztályban a következő témákról szóltak az előadások: Hogyan éljünk hulladék nélkül?, Miért kezdjünk komposztálni?, A víz és az energia alternatív forrásai, Textilipar és közlekedés, Zöld épületek.

A Hogyan éljünk hulladék nélkül előadás bevezetés volt a körkörös gazdaságba. A diákok megtanulták, mit jelent a hulladék, hogyan érinti az embereket és miért kell foglalkozni vele. Beszélgettek róla, mi történik a hulladékkal, miután a szemétkosárba kerül, miért osztályozzuk a hulladékot. A személyes felelősség és az egyén hozzáállásának a változtatása a legfontosabb döntés ebben a témában.

Sok hulladékunk biológiailag lebontható, és a komposztálás az ideális módja, hogy ezeket kezeljük. A miért kezdjünk komposztálni előadás rámutatott arra, hogy a komposztálás a körkörös gazdaság működésének kézzelfogható példája. A diákok a kerti komposztálás mellett megismerkedtek az elektronikus komposztáló működésével is.

A megújuló energiaforrások azt jelentik, hogy ezek az erőforrások nem véglegesek és természetesen megújíthatók. Előnyük, hogy gyakorlatilag kimeríthetetlenek, és nem járulnak hozzá az üvegházhatáshoz. A víz az egyik legértékesebb energiaforrás, ezért fontos ismerni, hogyan kell megfelelően kezelni. Fontos és érdekes téma a víz újrahasznosítása, az esővíz újrafelhasználása.

A textilipari előadás bemutatta a diákoknak a ruházati ipar problémáját. A divat lenyűgöző, szórakoztató, kreatív, de a textilipar a második legnagyobb szennyező iparág a bolygón. Az előadásból a diákok megismerték és megértették, hogy a divat is hulladékot jelent, miből és hogyan készül a textil, hogyan kell alkalmazni a körkörös gazdaság elveit ebben az iparágban.

Ebben a témakörben vitatták meg a közlekedési ágazat problémáit is. Beszélgettek róla, hogyan érinti a közlekedés a környezetünket, mik a fenntartható közlekedés formái.
A Zöld épületek témakörben a körforgásos gazdaság szempontjából vizsgálták meg az építőipart. Megvitatták, hogyan befolyásolja az építőipar a környezetünket, hogyan lehetséges a környezetbarát építkezés. Konkrét példákon szemléltették, hogy a hulladék erőforrásként is használható az építőiparban.

A Rába - Duna - Vág Európai Területi Társulás, valamit a szlovákiai parterei - Komáromi Regionális Fejlesztési Ügynökség és Környezetgazdálkodási Intézet - közösen valósítják meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a „Körforgásos gazdaság" (kód: SKHU/1601/4.1/290) című projektet.

A projektről részletes információ a http://circularschools.eu/hu/ oldalon érhető el.
A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el).

2980-2

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia