vasárnap, január 26, 2020

Keresés

Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis

2975Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis, jelentette be a földművelésügyi tárca. A Tőketerebesi járásban fekvő Őrösben regisztrálták az első esetet.

„A betegség felbukkanását a biológiai minták megvizsgálása után a hivatalos laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették" – jelentette ki Daniel Hrežík, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa. Az esetről Szlovákia már értesítette az Európai Bizottságot és a párizsi globális állategészségügyi információs rendszert (WAHIS).

A tőketerebesi állategészségügyi felügyelet elrendelte a sertésállomány elpusztítását ott, ahol a betegséget észlelték, továbbá háromkilométeres körzetben védelmi övezetet jelölt ki, tízkilométeres körzetben pedig megfigyelés alá vonta az állatállományokat.

„A tenyésztőket ezekben a körzetekben tájékoztatják arról, milyen biztonsági intézkedéseket kell foganatosítaniuk, hogy megelőzzék a fertőzést" – tette hozzá Hrežík.

Az afrikai sertéspestis már korábban felbukkant Csehországban és Magyarországon, több alkalommal a szlovák határ közvetlen közelében.

Fotó: agrárszektor.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia