csütörtök, május 28, 2020

Keresés

Ezekre az élelmiszerekre nem vonatkozna a tízszázalékos forgalmi adó

2960A Szlovák Nemzeti Párt hétfőn a parlament plenáris ülésén első olvasatban pontosította azoknak az élelmiszereknek a jegyzékét, melyekre nem vonatkozna a 10 százalékos hozzáadottérték-adó bevezetése. Konkrétan az alkoholtartalmú italokról, csokoládé- és cukorkafélékről, cukrászati termékekről, étrend-kiegészítőkről, adalékanyagokról és ételaromákról van szó.

A nemzetiek egyúttal hozzátették, hogy azon élelmiszerek jegyzékét, melyekre nem vonatkozna a 10 százalékos forgalmi adó bevezetése, második olvasatban, a koalíciós vitát követően még bővíteni kell. A törvénymódosítás második olvasatba való utalásáról kedden szavaz a parlament.

„A Szlovák Nemzeti Párton belül azon a véleményen voltunk, hogy az összes élelmiszerre vonatkozóan be kellene vezetni a 10 százalékos hozzáadottérték-adót, ez azonban az ország költségvetéséből évente 400 milliót vonna el. A koalíciós egyeztetés után világossá vált, hogy a javaslatban a második olvasat során módosítani kell az élelmiszerek jegyzékét. Pártunk azonban kitart amellett, hogy ez csaknem minden élelmiszerre vonatkozzon, amennyiben ezt a költségvetés és a szlovákiai politikai helyzet csak egy kicsit is lehetővé teszi" – mondta a törvénymódosítás első olvasatban történő megvitatását követően Eva Antošová (SNS) parlamenti képviselő.

„Szlovákiában az élelmiszerek forgalmi adója a többi uniós állammal összehasonlítva indokolatlanul magas és aránytalanul megterheli a fogyasztókat, mivel az átlagbérhez viszonyítva magasak az élelmiszeráraink" – tette hozzá Antošová.

(Webnoviny.sk)
Fotó: Pixabay

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia