csütörtök, május 28, 2020

Keresés

Szlovák juhtúró külföldi behozatalból származó tejből?

2957Az mindenki számára egyértelmű, hogy a juhtúrós galuska szlovák nemzeti ételnek számít, de vajon gondoltuk volna valaha, hogy a juhtúró ehhez külföldi tejből készüljön? Márpedig így van, ugyanis nem minden szlovákiai juhtúrót állítanak elő teljes mértékben hazai juhtejből.

Erre a meglepő tényre a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) hívta fel a figyelmet a Rózsahegyi járásban lévő Háromrevucai Mezőgazdasági Szövetkezet juhtenyésztőivel együtt.

A szlovák juhtúrónak legalább 50 százalékban juhtejből kell készülnie. S épp ez az összetevő származik sok esetben külföldi behozatalból. A hiányzó itteni juhtejet ugyanis francia, olasz, vagy magyarországi juhtejjel pótolják.

„Ha Franciaországból 85 centért tudjuk behozni a tejet, mi pedig 95 centért állítjuk elő, akkor csak három megoldás marad. Vagy megszüntetik a dotációt az egész unión belül, vagy a környező országok színvonalára emeljük az állami támogatást, vagy pedig elfogadjuk ezt a helyzetet, amit senki sem szeretne" – mondta a kamara elnöke, Emil Macho.

„A tenyésztők nem örülnek neki, hogy a szlovákiai juhtúró nem mindig származik teljes mértékben hazai juhtejből. Ezért még inkább szeretnénk felkelteni a fogyasztók érdeklődését termékeik iránt. Egyúttal meg akarjuk győzni az államot, hogy a juhtenyésztés terén rendszerszintű intézkedésekre van szükség" – tette hozzá.

A külföldről történő tejbehozatal szerintük lényegesen rontja a szlovák juhtenyésztők versenyképességét az európai piacon. A hazai juhtenyésztők ugyanakkor készek növelni a tejtermelést és szaporítani a juhállományt. Ehhez azonban szilárd vállalkozói háttérre lenne szükségük és az egységes európai piachoz mérhető feltételekre és törvényi szabályozásra.

Szlovákiában jelenleg közel 340 ezer juhot tartanak nyilván, az állomány száma azonban évente csökken, erősítette meg a Háromrevucai Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, Anna Kováčiková.

„Szövetkezetünk korábban 7 ezer juhot is nevelt, ma viszont 2 500-ra csökkent az állományunk. Az anyagi feltételek mellett a legnagyobb gondot a munkaerőhiány okozza" – közölte Kováčiková.

A Szlovákiai Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége elárulta, hogyan találhatjuk meg az üzletek polcain azt az eredeti szlovák juhtúrót, mely nem külföldi tej hozzáadásával készült. „A kizárólag szlovákiai eredetű juhtejből készült juhtúrót aranyszínű bárányt ábrázoló logóval jelölik. Érdemes tehát az üzletekben figyelemmel kísérni a termékek címkéit, ez esetben konkrétan a juhtúróét. A százszázalékos szlovák juhtúrónak más termékkel össze nem téveszthető egyedi íze van" – árulta el a szövetség elnöke, Slavomír Reľovský.

A juhtejből készült termékek igen ízletesek és egészségesek. Magas fehérje- és zsírtartalmuk lehetővé teszi igen sokféle és zamatos termék elkészítését. Fogyasztásuk révén erősödik a szervezet immunrendszere és rendkívül fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Közvetlenül vagy közvetve rákellenes hatást fejtenek ki és az allergiások, valamint a tejfehérje- illetve tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják.

(WebNoviny.sk)
Fotó: Pravda

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia