csütörtök, augusztus 06, 2020

Keresés

Szlovákiában kétharmadával drágább autókat vásárolnak az emberek, mint tíz éve

2941Évről évre drágább autót vásárolnak az emberek Szlovákiában, tíz év alatt az országba behozott használt autók ára a kétharmadával emelkedett. Míg 2009-ben átlagban 6800 eurót fizettek ilyen autóért, tavaly már 11400 eurót.

A behozott autók életkora alapjában véve nem változik, kicsivel több, mint 6 év. Érdekesség, hogy a szlovák állampolgárok drágább autókat vásárolnak ilyen módon, mint a csehek, átlagosan 900 euróval fizetnek többet. Mindez a Home Credit társaság adataiból derül ki.

Az emelkedő bérek és a csökkenő munkanélküliség hatását a szlovákiai autópark állapotán is észre lehet venni. Mindemellett sokan kölcsönt vesznek fel az autó vásárlásakor, tavaly ez átlagban az autó teljes vételárának 80 százaléka volt, az erre a célra kölcsönt felvevők átlagéletkora pedig 36 év és egy hónap.

„Csehországgal összehasonlítva a szlovákok fiatalabban vásárolnak így gépkocsit, ott a hitelfelvevők átlagéletkora 39 év és 9 hónap. Eltérés van az árban is, a szlovák állampolgárok drágább használt autókat vásárolnak" - mondta Jaroslav Ondrušek, a társaság elemzője.

„A hitelfelvételnél meg kell fontolni, mennyit vagyunk képesek törleszteni havonta, és hány hónapra vesszük fel a hitelt. A túl alacsony havi törlesztőrészlet csábító, mert az embernek az az érzése, hogy alig érzi meg a kölcsönt. De érdemes reálisan felmérni anyagi helyzetünket, és annak megfelelően a legmagasabb havi törlesztőrészletet választani, mert így végső soron sokkal olcsóbban megússzuk az egészet" - tanácsolja Miroslav Zborovský, a társaság ügyfélszolgálatának képviselője.

(TASR)
Fotó: Blikk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia