csütörtök, május 28, 2020

Keresés

Záró konferencia Dunaszerdahelyen az ezüst gazdaságról

2940A népesség öregedése visszafordíthatatlan. Az ilyen irányú legnagyobb növekedés az Unióban (átlagosan) 2020-2030 között várható. A konferencia előadásai az ezüst gazdasággal kapcsolatos változó fogalomkört, annak veszélyei helyett sokkal inkább a lehetőségei felől közelítették meg az érintették.
A Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás április 25-én a dunaszerdahelyi Mol Arénában tartotta meg sajtótájékoztatóját és konferenciáját a „Silver Economy" (SKHU/1601/4.1/164) projekt keretén belül.

A konferenciát Berényi József, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke és a rendezvény védnöke nyitotta meg. Az alelnök úr a köszöntőjében hangsúlyozta a határon átnyúló együttműködés fontosságát, amelyben a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás sikeresen részt vesz több projektjével is. A Vasi Emma igazgatónő vezette társulás sikere abban is áll, hogy projektjeikben ráéreznek az új, modern, innovatív témákra. Berényi József tájékoztatott arról, hogy a 2020-as költségvetési időszakban is lesz pénz a határon átnyúló együttműködésre. Az ezüst gazdaság témájával kapcsolatban rámutatott, hogy 2020 és 2030 között az európai társadalom legnépesebb rétege az 50 év felettiek generációja lesz, és ez a gazdaságot is nagyban befolyásolja. A projekt segít megoldásokat találni az újonnan felmerülő problémákra.
Érdekes és tartalmas előadások hangzottak el többek közt Iván Tamás, a Baross Gábor Alapítvány igazgatójától, aki részletesen ismertette a konferencián a Baross tervre épülő Kárpát-medencei gazdaságélénkítő program is sikereit és lehetőségeit.
Siklósi József Ybl-díjas építésztől megtudhattuk, hogy a város közterületi elemeit és közintézményeit minden korosztály számára használhatóvá kell tenni és hogy a változó társadalmi normák következtében kihasználhatatlanokká válnak a 3 generációs háztartások, mivel energetikai szempontból rendkívül költséges a fenntartásuk. Megoldásként a korszerű egyszintes családi házakat javasolja vendégszobával.
Hervay Rozália, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke szerint az 55 évnél idősebb nők és férfiak munkaerőpiaci részvétele stratégiai fontosságú, mivel értékes tapasztalatokkal rendelkeznek. Az 50 év feletti lakosság aktív részvételével az egyéni életminőség javulásával enyhül az egészségügyi, a szociális ellátásukra nehezedő nyomás.
Lelkes Gábor régiófejlesztési szakember, elmondta, hogy az oktatáson, képzésen keresztül az 50 feletti korosztály nyugdíjba vonulása előtt ismereteket szerezhet arról, mi vár rájuk nyugdíjasként, az előttük álló problémákat hogyan tudják megoldani. Az ismeretterjesztés a legfontosabb tényezője az egészség fenntartásának és javításának.
Pongrácz Kálmán, a dunaszerdahelyi idősek otthona igazgatója a dunaszerdahelyi lehetőségekről tájékoztatott. Kifejtette, hogy Dunaszerdahelyen idősellátó intézmények, nappali ellátó és gondozói szolgálat áll az adott korosztály rendelkezésére. Véleménye szerint a legideálisabb, ha az ápolást az egyén saját környezetében biztosítjuk, akkor is, ha fizikailag vagy mentálisan megromlik az egészségi állapota.
Hendrik Krisztina, a Tatabányai Szakképzési Centrum gazdasági igazgatója a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek működési szabályairól tartott előadást. A nyugdíjasnak a szövetkezettől származó bevétele nem minősül olyan keresőtevékenységnek, amely miatt a nyugdíjas nyugellátása veszélybe kerülne. A nyugdíjast a többi munkavállalóhoz hasonlóan jogok illetik meg. ez a jogviszony nem minősül munkaviszonynak, hanem speciális munkavégzésnek.
Az előadók sorát gazdagította Nagy Péter, az Ister-Granum ETT igazgatója, Bödök Károly, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft munkatársa, Banai Tóth Pál vállalkozó és Andrea Hágovská, Emberek a Tátrában P.T. vezetője.
A projekt eredményeit Vasi Emma, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás igazgatója és Bányai Péter, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány projektmenedzsere ismertették. A projekt során tudásátadó rendezvényeket (iskolázásokat, műhelymunkákat, konferenciákat, kerekasztal beszélgetéseket) valósítottak meg 6 megyében, kiállítást és vásárt szerveztek több mint 125 kiállító részvételével a komáromi Monostori Erődben.2940-1

A projekt a célcsoportnak: akár mint lehetséges ügyfélnek, akár mint munkaadónak vagy munkavállalónak, korra tekintet nélkül széles rálátást nyújt az ezüst gazdasággal kapcsolatos változó fogalomkörre, olyan értelmezésben, ami az idősödési folyamatot annak veszélyei helyett sokkal inkább a lehetőségei felől közelíti meg.

Az öregedési problémákat általában hosszú távú negatív gazdasági következményekkel hozzák összefüggésbe, pl.:
• az egészségbiztosítás (társadalombiztosítás) és nyugdíjrendszer fenntarthatósága,
• a fiatal munkaerő számának csökkenése és esetleges hiánya,
• az állami költségvetés megterhelése, stb.

Kevesebb figyelem van fordítva például a fiatal fogyasztók számának csökkenésére, és összességében a kereslet szerkezetének változására, az egyre idősebb népesség fogyasztói magatartásának változó mintáira, a vásárlóerő változására, ami a gyártási és foglalkoztatási ágazatokban bekövetkező változásokhoz, az új üzleti lehetőségekhez, új fejlesztésekhez és így a foglalkoztatási lehetőségek növeléséhez vezethet. Ezek és fent említett tények viszont egy piaci rést teremtenek. Az idősebb emberek képesek ösztönözni a gazdaságot azzal, hogy új termékek és szolgáltatások iránt teremtenek keresletet, amelyek segítik az egészségesebb és aktívabb korosodást, vagy azzal, hogy elkezdenek vállalkozni idősebb korukban.

Az öregedés különböző fogyasztói profilokra gyakorolt:
• biológiai (pl. változik a mozgásképesség, rugalmasság, erő)
• társadalmi (pl. életvitel és életcél változása),
• pszichológiai (pl. információ feldolgozás)
• és a gazdasági (pl. megváltozott bevétel) hatása
az első lépés az üzleti folyamatok átalakításában és a jövedelmezőség (nyereség) elérésében, az 50+ fogyasztói piac, a munkavállalók vagy a munkáltatók által kínált lehetőségből.

Az ezüst gazdaság piacát az 50+ korosztályhoz tartozó fogyasztók, alkalmazottak vagy munkaadók alkotják. Ennek a korosztálynak az aránya a vállalatok számára új termékek és szolgáltatások óriási választékát jelenti (pl. a banki, pénzügyi, biztosítási szektorban; a kommunikációs technológiák, az idegenforgalom, a turizmus, az ingatlanpiac, a kiadók és az oktatás terén; a gépjármű-, az építő-, a gépészeti-, az elektrotechnikai-, az élelmiszer-, a mezőgazdasági- és az egészségügyi iparban). Az idősebb emberek képesek ösztönözni a gazdaságot azzal, hogy új termékek és szolgáltatások iránt teremtenek keresletet.
Az „ezüst piacból" számos ágazat profitálhat – az építőipartól és a lakhatástól kezdve az életminőséget emelő szolgáltatásokon (kultúra, szabadidő, idegenforgalom, sport, média, távközlés) keresztül egészen az egészségügyi vagy a szociális szolgáltatásokig. Nagyobb érdeklődés irányul majd a hosszútávú ellátásra, a szórakoztató iparra és a szabadidős tevékenységekre is.
Az egészséges és biotermékek, organikus élelmiszerek és italok, vitaminok és egyéb diétás élelmiszerek nagytermelése csökkentené ezek árát, és lehetővé tenné nagymértékű exportjukat, egyúttal új lehetőségeket teremtve a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban.
Az ásványi források és gyógyfürdők terén régióink számára újabb lehetőség nyílik az idegenforgalmi szolgáltatások társítása terén a szabadidős és élményszerű tevékenységekkel, illetve az egészségügyi kirándulásokkal (pl. elérhető parkolás, akadálymentesítés, megfelelő betűnagysággal nyomtatott szórólapok, automatikus ajtók, navigációs rendszerek tájékozódási zavarokkal küzdők számára, az idősebb személyek szükségleteihez igazított járművek, stb.).
Ennek a korosztálynak az aránya a gyártók számára új termékek és új szolgáltatások óriási választékát jelenti (a banki, pénzügyi, biztosítási szektorban, a kommunikációs technológiák, az idegenforgalom és turizmus, az ingatlanpiac területén, valamint a kiadók, a poligráfia és az oktatás terén, stb.).
Általánosságban a gépjármű-, építő-, gépészeti-, elektrotechnikai-, élelmiszer-, mezőgazdasági- és egészségügyi iparban várhatók változások, nagyobb érdeklődés irányul majd az egészségügyi és orvosi ellátásra, a hosszútávú ellátásra, a szociális szolgáltatásokra, a szórakoztató iparra, a szabadidős tevékenységekre, stb.

A rendezvény a „Silver Economy" (SKHU/1601/4.1/164) című pályázat részeként az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg. A programról részletes információ a www.skhu.eu honlapon érhető el.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia