csütörtök, augusztus 06, 2020

Keresés

A vidék népességmegtartó erejének növelése

2924 1Napjaink felvidéki agrárszektorában az egyik legnagyobb gond a benne dolgozók magas átlagéletkora, a fiatalok többsége számára nem vonzó az agrárium, az itt gazdálkodó földművesek átlagéletkora 50 év felett van.

 A felvidéki magyar fiatalok körében is nagyon kevesen látnak jövőt a mezőgazdasági vállalkozásokban, abban, hogy majd a családjának megélhetését egy agrárvállalkozás fogja tudni majd biztosítani.

A kevés felvidéki magyar fiatalok közül egyik Árva Roland Vőkön, aki őstermelőként 2018-ban sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nél azon pályázati felhívás keretében, amely felhívás többek közt a szomszédos országokban működő vállalkozások családokat segítő tevékenységeit támogatta. 

2924 2

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által nyújtott 420 563 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően sikerült Árva Roland őstermelőnek beszereznie 1 darab EZ GUIDE 250 navigációt AG15 antennával, amely eszköz lényegesen hozzájárul a fiatal magyar kisgazda gazdaságában a hozamnövekedéshez, a lakhelyén és a környező falvakban élő magyar családok jobb boldogulásához, életkörülményeihez, a magyar kisebbség megmaradásához.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által megvalósult támogatással kapcsolatosan megtartott 2019. április 26-i vőki sajtótájékoztatón a kisgazda, aki egyébként agráregyetemi tanulmányait is végzi Mosonmagyaróváron, elmondta, hogy a fejlesztés lehetővé teszi a minőségi burgonyaellátás javulását a felvidéki magyar családok számára. A támogatás egyben munkalehetőséget is teremt a számukra, valamint elérhetővé teszi a precíziós gazdálkodásból származó költségmegtakarítást, továbbá óvja is a természeti környezetet ami egészségmegőrzés szempontjából is fontos.

A projektzáró sajtótájékoztatón a jelenleg 25 hektáron gazdálkodó kisgazda szükségesnek tartotta megjegyezni azt is, hogy igen szereti a szülőfaluját Vőköt, s itt is tervez maradni a jövőben, bízik abban, hogy az agráriumból képes lesz eltartani a családját, valamint lesz rá módja, hogy a gazdálkodása által minél több magyar család boldogulásához járuljon majd hozzá különféle módon: munkahelyteremtés által az agráriumban, a helyi magyar óvoda támogatása által, bérmunkák szolgáltatása által, minőségi burgonya és egyéb agrártermékek biztosítása által a magyar családok asztalára.

A felvidéki magyarság egészségi állapota rosszabb az országos átlagtól, ezért reméli, hogy az általa megtermelt egészséges agrártermékek javítanak majd ezen, a magyar családok asztalaira egyre több egészségesebb élelmiszer fog kerülni, részben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának is köszönhetően. azt is, hogy igen szereti a szülőfaluját Vőköt, s itt is tervez maradni a jövőben, bízik abban, hogy az agráriumból képes lesz eltartani a családját, valamint lesz rá módja, hogy a gazdálkodása által minél több magyar család boldogulásához járuljon majd hozzá különféle módon: munkahelyteremtés által az agráriumban, a helyi magyar óvoda támogatása által, bérmunkák szolgáltatása által, minőségi burgonya és egyéb agrártermékek biztosítása által a magyar családok asztalára.

Fotó: Árva Roland

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia