szombat, augusztus 24, 2019

Keresés

Időben, de drágábban fordulhatunk orvoshoz…

2804Az orvosok továbbra is elkérik a konkrét időpont egyeztetése utáni pótdíjat, holott azt még 2015-ben eltörölte a parlament. Igaz „más nevet kapott a gyermek", napjainkban átlagon felüli szolgáltatásnak számít és betegmenedzselés címszó alatt fut. A lehetőséghez a betegek ragaszkodtak, az orvosoknak pedig nem volt ellenükre.

Igaz, amikor a díjszabást még az állam szabályozta, annak összege maximum 10 euró volt, ma viszont ennek csaknem a kétszerese.
A betegek 17 eurót fizetnek, de nem ritka a 20 euró sem. Az egészségügyi minisztérium nem kíván beavatkozni, arra való hivatkozással, hogy az orvosok nem kérhetnek ilyen pótdíjat, viszont a „betegmenedzselés" nem zavarja a tárcát.

A kivizsgálás időpontjára vonatkozó előnyben részesítés pótdíját azért törölték el, hogy úgymond biztosítsák az egészségügyi ellátás során az egyenlő bánásmódot. A változás nemcsak az orvosoknak nem volt ínyükre, mivel elveszítették a bevételük egy részét, hanem a dolgozóknak, gyermekes anyáknak és a nyugdíjasoknak sem.

Csak idő kérdése volt, mikor találnak megoldást, amivel megkerülhetik a törvényt

A helyzetet különféle weboldalakkal oldották meg, melyek úgy szaporodtak, mint eső után a gomba. Ezek közvetítőként szolgálnak a beteg és a rendelő között, menedzselve azokat, akik hajlandók az időpontért fizetni. Ahol például nem ritka a kéthavi várakozási idő, zokszó nélkül fizetnek a betegek húsz eurót is, hogy napokon belül sorra kerülhessenek.

A honlapok üzemeltetői egyszerű előrendelési rendszert dolgoztak ki és megegyeztek azokkal az orvosokkal, akik igényelték a szolgáltatásukat. A betegnek nincs más dolga, mint kiválasztani a szakorvost, a helyet és az időpontot, amikor ki szeretné vizsgáltatni magát. Az üzemeltetők pozitív fogadtatásról számolnak be.

„A betegek részéről komoly érdeklődés mutatkozik a lehetőség iránt, több mint 55 ezer jelentkezőt tartunk nyilván, eddig közel 450 ezer előjegyzést intéztünk," mondta Peter Dechet, a mojlekar.eu weboldalt üzemeltető Ellington Rt. elnökségének elnöke. A weboldal szolgáltatásait jelenleg megközelítőleg 20 orvosi rendelő veszi igénybe, napi közel 250 előjegyzést intéznek.

Dechet állítása szerint a beteg által fizetendő díj nagyságába nincs beleszólásuk. Az orvos megvásárolja tőlük az összes szolgáltatásukra szóló éves jogosítványt, ennek ára 118,80 euró. Az adott időpontra szóló előrendelés díjszabását az orvos határozza meg és neki kell fizetni.

A NavstevaLekara.sk portál igazgatója, Michal Švec szerint a szlovákiai és csehországi rendelők közötti tájékozódásra szolgál, több mint 25 ezer orvos profiljával, és havonta több mint 800 ezer páciens keresi fel, akik közül közel 20 ezren kérnek előjegyzést. A szakorvosok választéka széles, a fogorvosoktól kezdve az ortopéd szakorvosokig minden megtalálható náluk, s együttműködnek a nagyobb rendelőintézetekkel is.

Az előjegyzés Švec szerint ingyenes a betegek részére, de tetszés szerint még rendelhetnek különböző szolgáltatásokat, melyeket nem térít az egészségügyi biztosító. „Ezek magukban foglalják a teljes körű menedzselést, sms-értesítéseket és egyebeket. Minden orvosnál lehetőség van ingyenes időpont-egyeztetésre," közölte Švec.

Egyes orvosok rájöttek a rendszer „gyenge pontjára"

„Jelenleg működnek különféle információs, illetve előjegyzéses rendszerek, a legtöbb ingyenesen igénybe vehető, de vannak fizetősek is," állapította meg Zuzana Eliášová. A díjszabás szerinte akkor helyénvaló, ha egyéb szolgáltatások is járnak érte, például call centrum, telefonos, vagy sms-konzultáció. Egyúttal hozzátette, hogy magát a kivizsgálást, illetve annak előjegyzését nem lehet fizetőssé tenni, ellenkező esetben akár 16 ezer eurós büntetés is kiróható az orvosra.

Tibor Baďura, az objednatvysetre¬nie.sk portált üzemeltető Crystal Consulting igazgatója elmondta, hogy a betegek nem önszántukból vállalják a díjszabás kifizetését, hanem mert a rendszer rákényszeríti őket. A harmadik félen keresztül történő díjbeszedést a törvény megkerülésének tartja. „A betegek nem azt kérik, hogy fizessék vissza nekik a konkrét időpontra történő előjegyzésért kért díjat, hanem hogy lehetőségük legyen a konkrét időpontra történő előjegyzésre," hangsúlyozta Baďura. A zsúfolt várótermekről, a hosszas várakozásról szerinte a szakorvoshiány tehet, valamint a rosszul megalkotott minimális hálózat, ami nem számol a betegségek alakulásának fejlődésével és a betegek reális igényeivel, illetve az, hogy az orvosok nem hajlandók kicsit többet tenni a betegekért.

Maga a piac gerjeszti a pótdíjakat

Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének elnöke tud a pótdíjak problémájáról. „Ha figyelembe vesszük a jelenlegi helyzetet, amikor a rendelőkben orvoshiánnyal küzdenek és sokáig kell várni a kivizsgálásokra, látnunk kell, hogy maga a piac gerjeszti a pótdíjakat," mondja Šóth. Szerinte a magánorvosok ismételten kérték a minisztériumot, világosan határozza meg, ki, mikor és milyen feltételek mellett kérhet pénzt a páciensek előnyben részesítése ellenében.

Jövő januártól a betegek előjegyeztethetik magukat úgynevezett kiegészítő rendelési időre, melyet a rendelők a szokásos rendelési időn túl vezethetnek be.

Itt azonban nem az időpontért, hanem magáért a kivizsgálásért kell majd fizetni, maximum 30 eurót. Šóth még nem tudta megmondani, milyen érdeklődés mutatkozik az orvosok részéről a kiegészítő rendelés bevezetése iránt.

Baďura (Crystal Consulting) viszont úgy gondolja, hogy ez a megoldás nem rendszerszintű, mivel arra készteti a betegeket, hogy olyan egészségügyi ellátásért fizessenek, melyet egyébként az egészségbiztosítók térítenek, az orvosokat pedig arra, hogy olyasmiért kérjenek pénzt, amit fizet a biztosító. „Ez erkölcstelen és szerintem alkotmányellenes is," mondta Baďura.

Pravda.sk/Gazdaság.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia