szombat, augusztus 24, 2019

Keresés

Leállítják a végrehajtást az ötévesnél régebbi esetekben

2800Általános amnesztiát minden bizonnyal nem hirdetnek a végrehajtásokra, ám Gál Gábor (Most – Híd) igazságügyi miniszter a több mint egy éve vitatott témát azzal kívánja lezárni, hogy leállítják az öt évnél régebbi végrehajtásokat azokban az esetekben, ahol az adósok vagyona még a végrehajtói díjakra sem elegendő.

Az intézkedés azokon hivatott segíteni, akik reménytelen adósságspirálba kerültek. Becslések szerint közel egymillió eljárásról van szó. Eredetileg általános amnesztiával számoltak, ahol az adósság egy részének megfizetése után elengedték volna az állami intézményekkel szembeni tartozást. Végül az igazságügyi tárca a régebbi, behajthatatlan végrehajtások leállítása mellett döntött. Ez a megoldás a bíróságok dolgát is megkönnyítené, melyek túl vannak terhelve a behajthatatlan követelések ügyeivel.

„A csaknem 3,7 millió lezáratlan régi végrehajtási eljárás rendkívüli módon leterheli a bíróságokat, ami negatív hatással van a jogos igények behajtásának gyorsaságára. Ezt a problémát mindenképpen rendkívüli törvényi beavatkozással kell megoldani"
– indokolta a minisztérium az új törvényjavaslatot, melyet tárcaközi egyeztetésre továbbítottak.

A végrehajtók üdvözlik a tervezett változást. „Az igazságügyi minisztérium javaslatát a Szlovák Végrehajtói Kamara lényeges előrelépésnek tartja és jobb megoldásnak tekinti az eredeti általános amnesztiához képest" – mondta Stanislava Kolesárová, a kamara szóvivője. A javaslat szerint leállítják mindazokat az öt évnél régebbi végrehajtásokat, melyek esetében a legutóbbi 18 hónap alatt nem sikerült 15 eurót meghaladó összeget behajtani. A minisztérium becslései szerint a 3,7 millió eljárás fele régebbi ötévesnél. Ezek közül közel egymillió esetben ténylegesen semmit sem tudnak behajtani. Az intézkedés a 2017. április elseje előtt indított végrehajtási eljárásokat érinti.

Számolnak kivételekkel is, melyekre ez a megoldás nem vonatkozik. Ilyenek például a gyermektartási összeg behajtására irányuló végrehajtások, valamint az euroalapok programjaira vonatkozó nem pénzbeli kötelezettségek teljesítése az állammal szemben. Ugyancsak kivételt képeznének az olyan ingatlan-jelzálogos eljárások, ahol részleges teljesítés várható.

Végrehajtás leállítása nem azonos az adósság automatikus törlesztésével

A végrehajtás leállítása azonban nem jelenti azt, hogy az adósságot automatikusan törlik. Amennyiben a hitelező meg van róla győződve, hogy van esély annak behajtására, újra indítványozhatja a végrehajtás megkezdését. Ezeket az ügyeket a besztercebányai speciális végrehajtási bíróság intézi. „Nem hiszem, hogy sok ilyen beadvány lesz, mert illetéket kell fizetni, és sok hitelező eleve tisztában van vele, hogy a követelései behajthatatlanok" – vélekedett Gál.

A legfontosabb változás tehát a végrehajtások leállítása és a behajtható követeléseknek a járásbíróságoktól Besztercebányára való átcsoportosítása. Azon adósok, akik továbbra is végrehajtás alatt maradnak, a tartozásukat személyi csődeljárással, vagy törlesztési harmonogrammal oldhatják meg, ebben a jogsegélyközpont is a segítségükre van.

A végrehajtók kamarája figyelmeztet arra, hogy a javasolt változásoknak méltányosaknak kell lenniük a végrehajtóval szemben is, akinek az üggyel kapcsolatban már voltak költségei. „A behajthatatlan követelések leállítását a kamara akkor tartja helyesnek, ha sor kerül a végrehajtók ezekre fordított munkájának és költségének térítésére" – hangsúlyozták.
A végrehajtók ezzel kapcsolatos költségeit a tárca rendeletben határozza meg, téríteni pedig a hitelezők fogják. Mivel ez állami intézményeket – például a Szociális Biztosítót, vagy az Általános Egészségbiztosítót – is érint, kihat a költségvetésre is.

A folyamatban lévő végrehajtások száma megközelíti a háromszázezret

Az Általános Egészségbiztosító idén szeptember végéig 290 ezer folyamatban lévő végrehajtást tart nyilván 252 millió euró értékben. Ezek csaknem egyharmada, 92 ezer öt évnél régebbi ügy, az összértékük 62 millió euró. „Az Általános Egészségbiztosító nem tartja kizártnak, hogy egyes esetekben ismételten javaslatot tesz a végrehajtás elindítására" – reagált a javaslatra Zuzana Štukovská szóvivő, hozzátéve, hogy teljesítve az erre vonatkozó kötelezettségüket, tartalékot hoznak létre a behajtások kockázatainak fedezésére.

A végrehajtás leállítása esetén fizetendő 60 eurós díjszabásnál egymillió leállított végrehajtás esetében ez az összeg már 60 millió euróra rúg. Hogy a végrehajtók hajlandóak lennének-e ezen az összegen változtatni, egyelőre nem tudni, mivel ők konkrét javaslatokat még nem tettek. A törvényjavaslat év végén kerülhetne a parlament elé, s a kihirdetésének napján lépne érvénybe, hogy mielőbb segíthessenek az adósságspirálba került embereken.

(Pravda/Gazdaság.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia