csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Kalavská: A béremelés az orvosokon kívül az összes egészségügyi dolgozót fogja érinteni

2783A tervezett béremelés orvosokon kívül, minden az egészségügyi ellátásban dolgozó munkatársat érinteni fog, dolgozzanak akár az intézményes egészségügyi ellátásban, vagy az ambuláns egészségügyi szektorban.

Mintegy 200 millió eurót szánnának a béremelésekre, ebből 142 millió eurót az intézményes egészségügyi ellátásra, 54 millió eurót pedig az ambuláns egészségügyi ellátásra – ismertette Andrea Kalavská.

Az egészségügyi tárca vezetője elmagyarázta, hogy mi alapján döntött a minisztérium a specialista nővérek 15 százalékos béremelése mellett. „A bérautomata mindig a nemzetgazdaságban kialakult átlagbérből indul ki, az átlag bérnövekedés jelenleg 4,65 százalékos. A tíz százalékos bértarifa növelés és a közel öt százalékos bérnövekedés együtt tizenöt százalékot tesz ki" – ismertette.

A béremelés az orvosokon kívül, minden olyan egészségügyben dolgozó személyt illet, aki valamilyen intézményes egészségügyi ellátásban, vagy az ambuláns szektorban dolgozik. Ez olyan szakmákat foglal magába, mint: szülészasszisztens, fizioterapeuta, közegészségügyi dolgozó, egészségügyi laboráns, táplálkozási szakértő, szájhigiénikus, radiológiai technikus, mentős, fogtechnikus, gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó technikus, gyógyszerészeti laboráns, masszőr, ortopédus, körzeti nővér, fogászati asszisztens, ápoló, logopédus, gyógypedagógus vagy pszichológus.

Január elsejétől tehát a nővérek alapfizetése 85 euróval fog növekedni, a pótlékokkal együtt pedig 124 euróval. A specialista nővérek esetében ez összeg 101 euró és 147 euró lesz.

Az ígért 200 milliós összeget közvetlenül nem az egészségügyi intézmények számlájára utalják, hanem az egészségügyi biztosítókon keresztül folyósítják majd. Kalavská szerint az ambuláns szektort illetően már megegyeztek a biztosítókkal és a szektor képviselőivel.

Teraz.sk/Gazdaság.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia