csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Rimaszombatban megnyílt a megyei Fejlesztési Ügynökség irodája

2768Rimaszombatban szeptember 13-án megnyílt Csúsz Péter, Besztercebánya megye legkevésbé fejlett régióiért és a nemzetközi együttműködésért felelős elnöki megbízott irodája.

Ján Lunter megyei elnök az elődjénél nyitottabb kommunikációt ígér, s átláthatóvá szeretné tenni a hivatalát. Már a kampánya idején ígéretet tett arra, hogy gazdasági szempontból talpra állítja a régiót. Programját a „Jó megye" címszó alatt hirdette meg, s ennek érdekében hozták létre a Fejlesztési Ügynökséget.

Mint ismert, a Magyar Közösség Pártja a Besztercebányai Megyei Önkormányzatban öttagú önálló képviselői klubot alakított, melynek tagjai Auxt Ferenc, Cziprusz Zoltán, Rigó László, Juhász Péter és Jámbor László. A klub elnökévé a rimaszombati Juhász Pétert választották.

Az MKP rendelkezik az egyetlen olyan politikai klubbal a megyén belül, amely 2001 óta, immár az 5. választási ciklusban működik. „Ez óriási politikai tőke" – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Csúsz Péter elnöki megbízott.

A koalíciós tárgyalások azt eredményezték, hogy a két politikai klub alelnököt, az MKP pedig a legkevésbé fejlett régiókért és nemzetközi együttműködésért felelős elnöki megbízottat adott, aki a déli járásokat képviseli, s azok érdekében javaslatokat tesz az elnöknek. Csúsz Péter úgy véli, az MKP munkájának az elismerése is ez az elnöki megbízotti felajánlás.

A feladatai közé tartozik a határon túli régióval való kapcsolattartás, az üzleti partnerek közötti közvetítés, vagy az Ipoly-hidak ügyének intézése. Tevékenységét az öt legelmaradottabb járásban (Poltár, Nagykürtös, Losonc, Rimaszombat, Nagyrőce) fejti ki minden olyan fejlesztésben, amely a régió fejlődését szolgálja. Munkájához az intézményi hátteret a Fejlesztési Ügynökség adja, melynek központi irodája Besztercebányán, kihelyezett részlege pedig Rimaszombatban van.

A Fejlesztési Ügynökség civil szervezet alapítólevelét és koncepcióját 2018. április 26-án szavazták meg a Besztercebányai Megyei Önkormányzat képviselői. A tervezetet Ondrej Lunter (független), Branislav Hámorník (Smer-SD) és Juhász Péter (MKP) képviselők nyújtották be, a testület pedig megszavazta azt. Az új szervezetben a Magyar Közösség Pártjának klubja is képviselve lesz. Bizalmat szavaztak két magyar képviselőnek, így Cziprusz Zoltán az igazgatótanácsban, Jámbor László pedig a felügyelőtanácsban kapott helyet. Az ügynökség elnöke Ondrej Lunter lett, aki az iroda megnyitásának alkalmával a megjelent polgármestereknek részletesen ismertette a ügynökség célkitűzéseit.

Cziprusz Zoltán kiemelte, hogy a megye 13 járása közül a Rimaszombati járás gazdaságilag a legelmaradottabb. „Ezzel az irodával újabb impulzust szeretnénk adni arra, hogy az emberekhez közelebb hozzuk a megyei önkormányzást. Az új irodába bárki bejöhet, hogy elmondja véleményét, amit tolmácsolnak a megyei képviselőknek" – mondta.

A Fejlesztési Ügynökség fő feladata a besztercebányai régió felzárkóztatása lesz. A szervezet külön kíván foglalkozni a leszakadó déli járásokkal, és a tervezetben szerepelt a rimaszombati kihelyezett részleg létrehozása is, melyet Ján Lunter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat elnöke nyitott meg az elnöki megbízott és a megyei képviselők, valamint a sajtó jelenlétében.

Ján Lunter örömmel fogadta, hogy nagy érdeklődés övezte a megnyitót. „Az iroda kicsi, az iránta megnyilvánuló érdeklődés viszont nagy, s bízom benne, hogy képes lesz hatékonyan teljesíteni a kitűzött célokat. Határozottan érzem, hogy a megye ezen része a leginkább elhanyagolt. Ennek bizonyítéka a legmagasabb munkanélküliség, a járhatatlan utak. Ezért fontos a lobbizás az R2-es gyorsforgalmi út érdekében is, valamint a határon túli kapcsolatok építése, illetve, hogy közelebb kerüljünk a választókhoz, hogy elmondhassák, mire van szükségük" – indokolta az irodamegnyitást.

Az iroda a történelmi Fő tér 1-es számú épületében található, melyben az Allianz biztosító székhelye van. Itt dolgozik Csúsz Péter elnöki megbízott asszisztense, Tóth Enikő, aki az első emeleten, a 204-es irodában érhető el munkanapokon 7.30 és 15.30 óra között, Csúsz Péter pedig csütörtökönként délután egytől háromig személyesen is felkereshető.

Mint megtudtuk, azon projektek koordinálásába, amelyeket a megye és a járás fejlesztésére írnak majd ki, Tóth Enikő is besegít.

Enikő a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen végzett tolmács-fordítóként magyar-szlovák-olasz szakon, volt cserediák Budapesten, dolgozott a bankszférában, s új munkahelyén tevékenyen hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a régió, ha kis lépésekkel is, de végre a fejlődés útjára lépjen.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia