kedd, április 23, 2019

Keresés

A kormány jóváhagyta az Ipolyvarbó-Őrhalom Ipoly-híd építéséről szóló előterjesztést

2753A szlovák kormány a szerdai ülésén jóváhagyta a Szlovákia és Magyarország közötti közös közúti híd építésére vonatkozó kormányközi megállapodás tervezetét. Az új híd lehetővé teszi az átkelést a személygépkocsik, a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok számára a szlovákiai Ipolyvarbó és a magyarországi Őrhalom között.

A tervezetet Érsek Árpád közlekedési miniszter terjesztette be. „Az újabb Ipoly-híd biztosítani fogja a térségben a jobb közlekedést. Közelebb hozza egymáshoz a két régiót, a lakosok napi szinten használhatják munkahelyük megközelítésére vagy kikapcsolódás céljából. Hozzáadott értéke a határ menti térségek idegenforgalmának fejlődése szempontjából is jelentős, valamint elősegíti a határ menti térségek gazdasági és társadalmi fejlődését" – olvasható a tárca javaslatában.

A szlovák oldalon a híd beruházói szintű előkészítéséhez és felépítéshez Besztercebánya megye nyújt támogatást. Az építkezés finanszírozását az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország 2014-2020 Együttműködési Program forrásaiból, a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának pénzeszközeiből, illetve Besztercebánya megye költségvetéséből tervezik megvalósítani.

A leendő közúti összeköttetés a mostani fahidat váltja ki, amelyen jelenleg csak gyalogosok és kerékpárosok kelhetnek át. Ezen kívül a híd a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik és a nemzetközi személygépkocsi-forgalom előtt is nyitva áll majd.

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: magyarepitok.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia