kedd, április 23, 2019

Keresés

Huszonöt felvidéki vállalkozás a nyertes pályázók között

2752A Nemzetpolitikai Államtitkárság a 2018 a külhoni magyar családok éve keretében a „Magyarországgal szomszédos egyes országokban nyilvántartott és működő magyar családbarát vállalkozások támogatására" kiírt pályázat eredményeit augusztus 23-án tette nyilvánossá.

Potápi Árpád János államtitkár sajtótájékoztatóján emlékeztette az írott és az elektronikus média szép számmal megjelent képviselőit arra, hogy a pályázatot célja olyan külhoni magyar vállalkozások anyagi támogatása, amelyek az általános vállalkozásfejlesztésen túl egy-egy plusz vállalást is teljesítenek. Ilyen a családbarát munkahely kialakítása, fejlesztése, vagy családokat segítő szolgáltatások nyújtása, vagy külhoni diákok, fiatal pályakezdők szakmai gyakorlatának támogatása.

Arra is emlékeztetett, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta kiemelten támogatja a külhoni magyar vállalkozásokat. 2016 volt a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve, 2017 a külhoni magyar családi vállalkozásoké, s ezeknek a céloknak a jegyében hirdettek hasonló pályázatokat. Idén kifejezetten a családok támogatása van a középpontban. Ennek érdekében a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások számára 3-4.5 millió Ft, a nem mezőgazdaságiaknak 3-6 millió Ft támogatás megpályázhatóságát hirdették meg. Március 2-tól április 6-ig lehetett beküldeni a pályázatokat.

Összesen 760 pályázat érkezett nyolcszoros többletigénnyel. Ezért az 500 millió Ft keretösszeget megemelték közel 600 millióra, amelyet 118 pályázó között osztanak meg. A pályázatokat a felhívásban megadott szempontok szerint pontozták, a támogatáshoz legalább 138 pontot kellett elérni.
A legtöbb pályázat, 341 darab Erdélyből érkezett, közülük 60 érte el a szükséges pontszámot. A felvidéki vállalkozók 188 pályázata közül 25 nyert, a vajdasági 120-ból 20, Kárpátaljáról 106 pályázat érkezett, ezekből 13 lett támogatott, míg az 1 horvátországi és a 4 muravidéki pályázónak nem sikerült teljesítenie a megkívánt pontszámot.

Az első tízben két felvidéki vállalkozás is szerepel

A támogatást elnyert vállalkozások általában a szőlészet-borászat, a tejfeldolgozás, pékség, vendéglátás, egészség- és szépségápolás, építőipar területén működnek. Az eszközbeszerzéstől a családbarát munkahelyek kialakításával kapcsolatos költségeken át a nyilvánosság biztosításáig igen sokfélék a támogatható kiadások. Annyi biztos, hogy az elnyert összeget november elejéig megkapja a 118 győztes vállalkozás, amelyek listáját már meg lehet tekinteni a www.bgazrt.hu vagyis a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt honlapján.

A felvidéki díjnyertes pályázatok Dunaszerdahelytől Királyhelmecig kirajzolják a magyarlakta városok, községek szinte teljes térképét. Némely település neve többször is előfordul, Párkány például négyszer is. A legmagasabb pontszámot azonban – az államtitkár tájékoztatójából megtudtuk – egy kárpátaljai, beregszászi kertészet és virágüzlet érte el, de az első tízben két felvidéki vállalkozás is szerepel.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia