szerda, február 20, 2019

Keresés

Külföldi munkavégzés a tanulmányi költségek visszatérítésével

2729Amennyiben az orvostanhallgató a diploma megszerzése után külföldre megy dolgozni, kötelezzék őt a tanulmányi költségeinek megtérítésére, fejtette ki sajtótájékoztatón Jana Cigánikova, az SaS képviselője. Hozzátette, az orvosi tanulmányok megkezdése előtt kellene erre kötelezni a medikusokat.

Mint a sajtótájékoztatón elmondta, Szlovákia az Európai Unió számára képez orvosokat, ezért érdemes elgondolkodni a virtuális számla benyújtásáról. Amennyiben az egyetemi képzés után az ifjú orvos külföldre megy dolgozni, s öt éven belül nem tér vissza Szlovákiába, ebben az esetben kötelezzék a tanulmányi költségek megtérítésére, áll az SaS egészségügyi reformtervezetében.

Az ellenzéki párt kezdeményezi egyfajta virtuális számla megnyitását a végzett orvostanhallgató tanulmányainak teljes összegével. Amennyiben egy bizonyos idő után az ifjú orvos nem tér vissza az országba, ezt az összeget be kell fizetnie az állami költségvetésbe – magyarázta a javaslatot Jana Cigániková.

Ugyanakkor a képviselő elismeri, nem kötelezhetőek a végzett medikusok arra, hogy Szlovákiában maradjanak. „Viszont nem igazságos, hogy az adófizetők pénzén finanszírozott tanulmányok végeztével külföldön gyógyítják a betegeket, miközben Szlovákiában jelentős orvoshiány van" – hangsúlyozta.

Mint kiemelte, a virtuális számla nem az egyetlen megoldás a fennálló problémára. Helyre kell állítani a szlovák egészségügy piacképességét, s ehhez további pénzforrásokat kell találni – véli a képviselő.

Cigániková megjegyezte, egy orvostanhallgató képzése közel tizennégyezer euróba kerül. A statisztikai adatok szerint 2010 és 2016 között 5368 medikus végzett az egyetemeken. Ebből 2572 orvos Szlovákián kívül helyezkedett el. Az adatok is mutatják, hogy a pénzünkön az Európai Uniót látjuk el orvosokkal – magyarázta.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: pixabay.com

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia