szombat, január 19, 2019

Keresés

Az idén sokat drágult a karácsonyi bevásárlás

2547

- Egy kisbevásárlás 2 euróval kerül többe, mint tavaly
- Az utóbbi 5 év legnagyobb mértékű drágulása
- A rossz minőségű élelmiszerekre mindannyian ráfizetünk


Az idén drágábban szerezhetjük be az ünnepi asztalhoz szükséges élelmiszereket. Az egyik oldalon a jó gazdasági eredmények növelik az emberek bevételét, azonban a másik oldalon a kereskedők lefölözik azt.

A statisztikai hivatal adatai szerint az élelmiszerek ára évközi szinten 6,5 százalékkal emelkedett, miközben az árak átlagosan 1,9 százalékkal emelkedtek. Az 5 százalékos átlagos béremelkedés még így is magasabb az inflációnál, ezért, legalábbis papíron kimutatható az életszínvonal emelkedése.

Egy kisbevásárlás 2 euróval kerül többe, mint tavaly

Csakhogy nem mindenkinek egyformán nő a bevétele, ezenkívül aki több alapvető élelmiszert vásárol, még mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. A drágulást ugyanis főleg a tojás- és a tejkrízis okozta, ami közvetve megjelent a hús- és a péktermékek esetében is. Ennek következménye például az, hogy egy kisbevásárlás esetében - ami 2 liter tejet, 10 kiflit, 1 kisvajat, 250 deka szalámit, fél kiló paradicsomot és 10 db tojást tartalmaz - nagyjából 9 eurót fizetünk, ami 2 euróval több a tavalyinál.

Hasonló okok miatt emelkedtek az árak a szomszédos államokban, s még olyan fejlett országokban is, mint Németország. Szlovákiát kisebb mértékben sújtotta volna az áringadozás, amennyiben az utóbbi években szisztematikusan beruházott volna mezőgazdaságba, a kistermelők támogatásba és a nagytermelők segítésébe. Ez javíthatott volna úgy az árakon, mint a minőségen.

Az utóbbi 5 év legnagyobb mértékű drágulása

Olyan mértékű évközi szintű élelmiszer-drágulásra, mint amilyen novemberben bekövetkezett már 5 éve nem példa, figyelmeztetett Eva Sadovská, a Szlovákiai Farmár Szövetkezet analitikusa. „Néhány év csökkenő, vagy csak enyhén növekvő árváltozás után, az idén kiemelkedően többet kell fizetnünk az ünnepi asztalra valókért"- mondta, hozzátéve, hogy utójára 2013. márciusban emelkedetek így az árak.

A válságot követő években az emberek abból profitálhattak, hogy az árak stagnáltak és fizetések növekedtek. A jelenlegi árnövekedés rontja azt az érzetet, hogy nő az életminőség, azonban nem változtat a bevett vásárlási szokásokon. Rekord alacsony a munkanélküliségi ráta, ami már csaknem 6 százalékra csökkent. A magasabb fizetéseknek és foglalkoztatottságnak köszönhetően növekedik a lakosság vásárlóereje, ami az árakat felfelé hajtja, ugyanis a kereskedők nagyon jól tudják azt, hogy az emberek mit engedhetnek meg maguknak.

2547 2

A rossz minőségű élelmiszerekre mindannyian ráfizetünk

Az élelmiszerek ára az év elejétől folyamatosan emelkedik. „A növekvő lakossági vásárlóerő mellett elsősorban a világpiaci árak befolyásolták a hazai árakat, valamint a vaj-, tojás- és tejhiány" – összegezte Lucia Dovalová, a Postabank elemzője. Az okokat tetézték az évközben kirobbant élelmiszerbotrányok, mint például a Hollandiából indult fipronil tojásbotrány hozzánk történő begyűrűzése.

A rossz minőségű élelmiszerekre mindannyian ráfizetünk. A minőségre idehaza lehet a leghatékonyabban ügyelni. Azonban a nemrég jóváhagyott költségvetés pont a mezőgazdaságot kezeli mostohagyerekként, s csak 1 millió eurót juttat az ágazatnak, míg például Magyarország 230 millió eurót ad a mezőgazdasági szektorának.

Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó: SHUTTERSTOCK

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia