szombat, január 19, 2019

Keresés

A kormány kivéreztetéssel fejleszti a leszakadó régiókat

2541

- Regionális különbségek fékezik az országot
- Pozitív diszkrimináció kell
- Go West – „Irány" nyugat!
- Széthull a család és pusztul a vidék

Amennyiben az emberek olyan életszínvonalat szeretnének, mint Ausztriában, akkor Szlovákiában is növelni kell a foglalkoztatottságot, mely a szomszéd országban bőven 70 százalék felett van – közölte Peter Kažimír pénzügyminiszter a TA3 hírtelevízió „A politikában" című műsorában, ahol vitapartnere Eugen Jurzyca (SAS) ellenzéki honatya, a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának tagja volt.

A regionális különbségek fékezik az országot

A vitapartnerek egyetértettek abban, hogy Szlovákiában a legnagyobb gondot a fennálló regionális különbségek okozzák. „Ez azonban a pozsonyi kávézókból, vagy üzletközpontokból nem látszik. Amennyiben a fenntartható életmodell mellett döntünk, több embert kell foglalkoztatnunk" – jelentette ki a miniszter.

Szlovákiában a foglalkoztatottság 70 százalék alatt mozog, Ausztriában bőven felette van, miközben Szlovákia azt a célt tűzte maga elé, hogy 2020-ban eléri a 72 százalékos foglalkoztatottságot. Ugyanakkor Európa stratégiájában 2020-ra legalább a 75 százalékos foglalkoztatottságot célozták meg.

Pozitív diszkrimináció kell

Pozitív diszkrimináció kell. Nem elég mindenki számára egyenlő feltételeket teremteni. „Ki kell törni az ördögi körből és alkalmaznunk kell a pozitív diszkrimináció elvét, többet kell adnunk a leszakadó régiókba, mint máshová" – mondta Kažimír.

A szöveg szép, de a gyakorlat más, mutatott rá Jurzyca, emlékeztetve arra, hogy az első törvényt, amely a különbségeket volt hivatott csökkenteni, még 2009-ben fogadta el az akkori Fico-kormány, s azóta már eltelt egy kis idő. „A kormány olyan projektekbe öli a pénzt, melyek nem segítik a foglalkoztatást" ‒ vélekedett.

Go West – „Irány" nyugat!

A nemrég elfogadott foglalkoztatási törvény módosításának vitájában Anna Verešová (OĽaNO) honanya a régiók elnéptelenedésének veszélyére hívta fel a figyelmet. „A fejletlen régiókban kell elegendő munkahelyet létrehozni" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a javasolt intézkedések az adott régiók elnéptelenedéséhez vezetnek. Ugyanis a már jóváhagyott törvény alapján akár 4000 eurót is kaphatnak azok, akik például megunták a brezsnyevi korszakot megszégyenítő pangást az ország délkeleti csücskében, és útra kelnek a munkahely után, új otthont választva.

Mint utólag kiderült, a Land Rovernek juttatott milliókkal szerbek, ukránok és más nációk foglalkoztatását segíti nálunk a kormány, s a beígért álomfizetés helyett marad a pár száz eurós valóság. Persze ezzel is pénzt spórolnak meg az amúgy is busásan támogatott beruházónak.

Széthull a család és pusztul a vidék

Elmegy a java, mondják sokan búslakodva a kormány ostobaságának láttán, hogy miért kellett három autógyár mellé még egyet nyugatra vinni, s keletre egyet sem. A fiatalok, a tehetségek, a vállalkozni és bizonyítani vágyók más régiókat és országokat gazdagítnak. Ugyanakkor egy vörös fickó harcot hirdet, „aki minket kővel, mi őt kettővel" felkiáltással. Talán nekünk délkeleten pedig hárommal kellene megköszönni, hogy napról napra jobban kivéreztetik a szülőföldünket, elhagynak minket a szeretteink, széthull a család és pusztul a vidék. De talán nincs is olyan nagy kő, amivel meg lehetne büntetni azokat a gazembereket, akik ezt okozták.

„Nem akarnak ezek dolgozni", hangoztatja gyakran a vörös vezér, jól tudva, hogy a pusztulás három kormányának regnálása alatt tetőzik, hogy több százezren vannak nyugaton „önkéntes" száműzetésben, mások pedig tízezrével dolgoznak élő robotként az ország nyugati részében. Most még 4 ezer eurót is kapnak azok, akik lemondanak a szülőföldjükről és megtagadják a múltjukat.

Az „Irányt" megszabónak pedig nemcsak a szerelőszalag mellé kellene beállnia, hanem beülnie egy mikrobuszba, a 3000 kilométeres, megálló nélküli haláljáratba, hogy labanc hátsót törölgessen jó messze a családjától, azon morfondírozva, hogy ha a kint dolgozók mind hazajönnek, vajon mit mutat majd a pártmenedzser foglalkoztatási statisztikája.

Fotó: SITA

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia