vasárnap, október 21, 2018

Keresés

Autógyári munkásként jobban jeleskedik Fico, mint a politikában

2526

- Amikor vezető politikusból élmunkás lesz?
- A pótlékok nem vágják haza a vállalkozókat
- Változnak az éjszaki- és hétvégi műszakpótlékok


Robert Fico kormányfő még csütörtökön ígéretet tett, hogy az egyik gyárban ledolgozik egy éjszakai műszakot. Az ígéretéthez híven november 25-én az IAC Group (Slovakia) társaság a lozornói autóipari parkban található üzemében beállt a szerelősorra, s ledolgozott egy a nyolcórás műszakot.

Az IAC Group társaság személyautók külső és belső elemeinek forrasztásával és beszerelésével foglalkozik. A miniszterelnök elmondása szerint az éjszakai műszakban a hétvégi és az ünnepnapokon végzett munka utáni pótlékok megszavazásáért kampányolt a szerelősoroknál.

Amikor vezető politikusból élmunkás lesz?

„Nem akartam egy gépet sem tönkretenni. A kitűzött célt teljesítettem. Az önkéntes munkával 497 varratot sikerült készítenem, melyek a személyautók ajtajába kerülnek beszerelésre" – dicsekedett a műszak végén a miniszterelnök.

Az IAC Group társaság igazgatója magasra értékelte a kezdőmunkás teljesítményét. „A kezdők többnyire 300 -350 varratot készítenek egy műszakban, a kormányfő 497-et készített, ez egy tisztességes eredmény, ahhoz képest, hogy először végzett ilyen munkát"- mondta, hozzátéve, hogy egy tapasztalt munkás átlagosan 650 varrat elkészítésére képes.

A pótlékok nem vágják haza a vállalkozókat

A kormányfő meglepetésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy milyen magas szinten biztosítja a cég a meleg ételeket az éjszakai műszakban dolgozók részre, akik 5 féle készételből választhattak és még rendelhettek is valamit „Egyszerűen ez egy kész étterem" – jegyezte meg Fico. A kormányfő babfőzeléket fogyasztott szafaládéval „igazán jó volt" – értékelte a menüt.

A kormányfő meg van arról győződve, hogy az éjjeli műszakok utáni plusz néhány eurót, az egyes vállalkozók heves tiltakozása ellenére is megszavazza a parlament. „Ezt a cégek számára a jelenlegi költségeik és nyereségük mértéke bőven lehetővé teszi"- vélekedett Fico.

Változnak az éjszaki- és hétvégi műszakpótlékok

Az új szabályzás szerint az éjszakai műszakpótlékok után a minimálbér 20 százalékáról 50 százalékára emelkednének. Az ünnepnapokon végzett munkapótlékok pedig a minimálbér 50 százalékáról 100 százalékra emelkednének.

A kormányjavaslat további pótdíj bevezetésével is számol, mégpedig a hétvégi órabérek a minimálbér 100 százalékának megfelelő emelésével.

A vállalkozók a bérköltségek megemelkedésétől tartanak, mivel így megnőnek a munkaköltségeik. Azonban a magasabb bérek jóval több adó és a járulék befizetést jelent az államkasszába, sok cég szerint elsősorban annak megtöltése a cél.

Pravda.sk/Aktuality.sk/Gazdaság.sk
Fotó: Ivan Majerský/Pravda

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia