vasárnap, október 21, 2018

Keresés

Ötszáz euróig adó- és járulékmentés lenne a 13. és a 14. fizetés

2525

- Szabadságolási- és karácsonyi juttatás
- 2018-ban a 13. bért már mentesítik az egészségügyi járulékok fizetése alól
- Tavaly átlagosan 118 euró volt a pénzjutalom összege


Az önkéntes alapon kifizetett 13. és 14. fizetés bizonyos feltételek teljesítése mellett 500 euróig mentesülne az adó- és járulékfizetés kötelezettség alól – ismertette a november 24-én tartott sajtótájékoztatóján a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) műhelyében született javaslatot Andrej Danko, az SNS elnöke.

Szabadságolási- és karácsonyi juttatás

„Javasoljuk, hogy mindig a júniusi és a decemberi kifizetési időpontban legyen egy úgynevezett juttatás, nevezhetjük ezt szabadságolási pénzjutalomnak és karácsonyi juttatásnak, melyet 500 euró összegig fokozatosan felszabadítanak az adó- és járulékfizetés alól" – mondta.

A folyósítás feltétele az lesz, hogy az említett 13. bért annak az alkalmazottnak fizessék ki, akinek a munkaviszonya folyamatosan legalább két éve tart. A 14. fizetés esetében az alkalmazottnak ugyanannál a munkáltatónál folyamatosan legalább négy évet kell ledolgozni, s a másik feltétel az lesz, hogy a munkáltató alkalmazottjának 13. bért is fizessen.

2018-ban a 13. bért már mentesítik az egészségügyi járulékok fizetése alól

Dana Meager (SNS), a gazdasági tárca államtitkára közölte, hogy 2018 júniusában a legfeljebb 500 euróig a 13. bért, az alkalmazottak és a munkáltatók esetében is mentesítik az egészségügyi járulékok fizetése alól.

„A 24 hónapos folyamatos alkalmazásra vonatkozó feltételnek való megfelelés tesztjét majd április utolsó napján végzik el" – közölte. 2019-ben természetes személyek esetében pedig a 13. bér, legfeljebb 500 euróig már a jövedelemadó fizetése alól is mentesül. A 14. bér 2018 decemberében mentesülhet az egészségügyi járulékfizetés és jövedelemadó fizetés alól, s 2019-ben pedig már a szociális járulék fizetése alól is" – ismertette az államtitkár, hozzátéve hogy a 14. fizetés teljes adó- és járulék mentesítését 2019-ben érhetik el.

Tavaly átlagosan 118 euró volt a pénzjutalom összege

Meager arról is tájékoztatott, hogy a 14. fizetés említett kötelezettségek alól történő mentesítés feltételének való megfelelés tesztelésére október végén kerül majd sor. „Ha a munkáltató az adott évben nem fizet az alkalmazottjának 13. bért, akkor az esetleg általa kifizetett 14. bér nem mentesül az adó- és járulékfizetés alól" – magyarázta.

A SITA hírügynökségnek nyilatkozva az államtitkár azt is kifejtette, hogy kérdéses a 13. és 14. fizetés garancia- és balesetbiztosítás fizetése alól történő mentesítése, mert ezt várhatóan nem teszi lehetővé a vonatkozó európai jogi szabályozás.

Tibor Bernaťák, az SNS frakcióvezetője közölte, hogy a vonatkozó törvényjavaslatot majd a januári ülésén fogja tárgyalni a parlament. „A javaslat már 90 százalékban készen áll" – nyilatkozta.

Bernaťák azt is elmondta, hogy a Statisztikai Hivatal adatai szerint a szlovákiai alkalmazottak folyósított átlagos pénzjutalom tavaly 118 euró volt. „Véleményünk szerint az 500 eurós összeg, egy kezdet, ami teljesen rendben van, és azt feltételezzük, hogy az elkövetkező években nagyon sok munkáltató fog 13. és 14. bért fizetni" – zárta le a frakcióvezető.

Webnoviny.sk/Gazdaság.sk
Fotó: bevezetem.eu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia